El Barri d’Horta

Rellotge de sol de Can Mariner

El barri d’Horta, és un dels més singulars de Barcelona. Situat al vessant marítim de la serra de Collserola, va ser un municipi separat uns 6 km de la ciutat de Barcelona i amb un terme municipal molt més gran que el barri actual.
El seu terme municipal arribava fins a Cerdanyola del Vallès per un costat i Vallcarca per l’altre, enfilant-se pels turons de la Peira, la Rovira, el Carmel i la Creueta del Coll.
Ocupava els actuals barris de Montbau, la Vall d’Hebron i fins a Sant Genis dels Agudells.

Es coneix ja l’existència d’assentaments l’any 965 i creix al voltant de St. Joan d’Horta documentada l’any 1095.
La fundació l’any 1393 del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron impulsada per la reina Violant de Bar, esposa de Joan I d’Aragó aumenta considerablement la seva prosperitat.
El monestir totalment desaparegut, estava situat a un indret dominant de la vall d’Hebron, al bell mig de l’actual carretera de l’Arrabassada on hi ha actualment una benzinera.
L’abundància d’aigua al municipi permet que es desenvolupi una forta activitat rural amb moltes masies, més de cinquanta, i també d’una important indústria d´adobaries de pell, bòbiles, fàbriques de midó i bugaderies.

Aquest últim ofici la bugaderia, desenvolupada artesana ment per les dones com ajuda a l’economia familiar és facilitada per l’existència de pous particulars i safaretjos a les mateixes vivendes.
És un ofici molt dur, pel fet que els seus clients principals són a Barcelona i cal carregar feixugues cistelles per l’antiga carretera d’Horta a Barcelona fins a arribar a la ciutat pel portal Nou.
Els dilluns es recollia la roba bruta i els dissabtes es tornava neta.
Aquesta activitat funciona entre els segles XVI fins a principis del XX.
En aquells indrets també s’instal·len importants famílies benestants que construeixen les seves finques d’estiuejants i autèntics palaus com el Palau de l’aristòcrata Joan Antoni Desvalls  (Laberint d’Horta) la Granja Vella (seminari Martí-Codolar) i Can Gallart (Palau de les Heures)

Sant Joan d’Horta s’integra a la ciutat de Barcelona l’any 1904.
El tramvia hi arriba l’any 1901 i el metro amb la línia V (Horta) l’any 1960.
Aquesta rica història pròpia a permès que el barri conserves una personalitat diferenciada d’altres indrets de la gran ciutat, i que orgullosament els seus veïns defensen.

Amb el màxim respecte per aquests veïns, us proposem diferents recorreguts i visites, per conèixer aquest barri singular amb força atractiu històric i molt bons racons per fer fotografies.

Comparteix