Sant Martí de Provençals

St. Marti de Provençals

 

Rodejat de grans torres d’habitatges de deu plantes, i encerclat actualment per les obres de l’estació de la Sagrera, hi trobem una petita illa del passat, que ens recorda com eren de diferents els paisatges del nostre entorn només unes dècades enrere.

 

Sant Martí de Provençals

Parlem del petit nucli urbà al voltant de l’església de Sant Martí de Provençals, on sobreviuen unes quantes masies i l’arranjament que ha fet l’ajuntament amb la creació d’uns espais dedicats a horts urbans, ens traslladen amb una mica d`imaginació a com eren aquests indrets.

St. Marti de Provençals

L’esglesia

De la construcció de l’església no es tenen dates amb certesa de quan es va construir ni del seu estil original. Es coneix que va ser restaurada a partir dels finals del segle XV i que les obres s’allarguen fins al 1688.
Si observen elements del gòtic tarda, barrejats amb un estil barroc. 

Esta dedicada a Sant Martí de Tous, segurament per la veneració inicial dels primers habitants.
Va ser víctima dels fets de la Setmana Tràgica el 1909, on la varen incendiar. Reconstruïda, l’any 1936 torna a patir les conseqüències de la revolució i l’any 1937 està pràcticament enderrocada. L’ultima restauració es força moderna: l’any 1988, és reformada sobretot l’interior instal·lant noves vidrieres, més grans per guanyar lluny al seu interior.

St. Marti de Provençals

 

El nucli de Sant Martí de Provençals

Hi ha constància documentada d’habitatges a partir de l’any 989, amb el toponímic de Provençals.
Sembla que els seus primers habitants permanents van ser originaris d’aquesta regió, després de la conquesta franca de la plana i ciutat de Barcelona.
La construcció del Rec Comtal, impulsada pel compte Mir, impulsa la creació de molins i masies i la població creix.

 

St. Marti de Provençals

El municipi

Sant Martí de Provençals, però no va ser municipi independent fins a molts anys després, primer estava intregat a Sant Andreu del Palomar i posteriorment de l`esglesia de Santa Maria del Mar. (organització per parròquies).
És a raó de la reforma imposada per Felip V amb el Decret de Nova Planta, que Sant Martí de Provençals s’organitza com a municipi.
Amb els anys posteriors, l’implantació de fàbriques i indústries, va fer que és consideres el municipi com l’obrador de Catalunya o el Manchester català.
Aquestes indústries s’estenen cap al barri de Taulat i el Poblenou.

El 1887, el municipi va ser annexat a Barcelona, formant un dels districtes de Barcelona.

El fort creixement urbanístic dels anys 60 i el fet que quedaven molt espais lliures, alguns agrícoles i altres industrials a un indret de fàcil construcció en ser els terrenys força planers, va provocar una massificació de construccions de considerable alçada amb totals carències de serveis i equipaments. Darrerament alguns d’aquests problemes es van millorant.

 

St. Marti de Provençals

 

 

Comparteix

març 12, 2018

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.