Parc Central de Nou Barris

Parc central de 9 barris

 

El Parc Central de Nou Barris està situat al Districte de Nou Barris de Barcelona.
Amb 17,7 hectàrees, és un del parcs més grans de la ciutat.

 

Parc central de 9 barris

Parc central de Nou Barris

 

A la part baixa del parc es trobava antigament el Manicomi de la Santa Creu (inaugurat l’any 1889, dissenyat per l’arquitecte Josep Oriol Bernadet seguint les directriu del doctor Emili Pi i Molist i amb capacitat per 600 pacients) avui convertit en un recinte que acull la Biblioteca Popular de Nou Barris, el Consell Municipal del Districte de Nou Barris, l’Archiu Municipal del Districte de Nou Barris i una comissaria de la Guàrdia Urbana. Al costat es troba un edifici finalitzat en l’any 1995 anomenat Fòrum Nord de la Tecnologia que està en part rodejat per un llac, i ocupat per diferents empreses tecnològiques, un aparcament subterrani, un bar-restaurant, aules de Barcelona Activa i del Cibernàrium.

 

Parc central de 9 barris

Parc central de Nou Barris

 

Una gran zona verda, amb dos llacs separats pel passeig de Fabra i Puig, va ser creada durant la segona fase del parc, la qual té un total de 1562 arbres i més de 500 arbustos, entre més de 30 espècies diferents; destaquen pollancres, acàcies, magnòlies, oliveres, xiprers, garrofers, alzines, pins i palmeres. A més cal mencionar un espai triangular, a prop de la plaça Karl Marx, de 4500 m² amb 130 palmeres de diferents espècies.

VIDEO

 

Al parc també es troben les masies de Can Carreras i Ca n’Ensenya. També destaca part de l’antic aqüeducte de Dosrius que avui passa por sobre d’un llac, i que en el passat creuava el torrent de Can Carreras a més d’unir Nou Barris amb el districte d’Horta-Guinardó.

 

L’INSTITUT MENTAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU

L’institut Mental de la Santa Creu s’inaugurava l’any 1889 per ordre de l’hospital de Sant Pau amb capacitat per més de 700 malalts i va ser dirigit pel Dr. Emili Pi i Molist, un dels pioners en el tractament de les malalties mentals a Espanya. L’antic Institut Mental de la Santa Creu va ser construït entre 1885 i 1915 en una finca de 50 hectàrees.

Institut

Institut Mental

L’edifici era immens, tenia dotze pavellons perpendiculars, estava envoltat per una propietat de més de 100ha des de la fi del passeig de Pi i Molist fins al cim de Collserola. Dins la propietat hi havia masies, terrenys agrícoles, pastures, etc. Al voltant d’un mòdul central s’articulaven les dues ales, que albergaven un departament general per a cada sexe.

El 30 de setembre de 1987, després d’un segle d’existència, el Mental va tancar les seves portes. Avui només en resten tres pavellons ocupats per la Seu del Districte i la Biblioteca de Nou Barris que permeten apreciar la monumentalitat i la sobrietat que va caracteritzar l’obra, realitzada en un estil neoclàssic molt senzill.

 

ELS ESTANYS

Parc central de 9 barris

Parc central de Nou Barris

 

Parc central de 9 barris

Parc central de 9 barris

 

L’AQÜEDUCTE DE DOSRIUS

Aquest pont, situat al Parc Central de Nou Barris, formava part de l’aqüeducte de Dosrius. Una enorme infraestructura hidràulica de més de 50 quilòmetres que anava de la riera d’Argentona del municipi de Dosrius, al Maresme, fins a Gràcia, i que creuava l’actual districte de Nou Barris.

 

Parc central de 9 barris

Parc central de Nou Barris

 

Parc central de 9 barris

Parc central de Nou Barris

Comparteix

febrer 6, 2018

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.