La casa de les Aigües de Montcada

 

Us presentem un altre dels equipaments hidràulics, que han servit per abastir d’aigua a Barcelona.

El rec comtal, va ser des de l’època romana i sobretot a partir de l’edat mitjana un recurs fonamental per portar aigua a la ciutat.
Però, la ciutat es va fent gran i coincidint amb unes grans sequeres al llarg de segle XIX, hom decideix de construir una estació de bombeig de les aigües de l’aqüífer del riu Besos.

És una època amb què els edificis industrials és construïen amb gran qualitat, seguint el moviment modernista, que tantes obres rellevants a deixat al nostre país.

Així, l’anomenada casa de les Aigües de Montcada, que no és res més que conjunt d’edificis per acollir els pous i les bombes elevadores, i és dissenyat per l’arquitecte municipal de Barcelona,  Antoni Rovira i Trias l’any 1878 i el resultat és aquest extraordinari conjunt industrial modernista.

 

 

Aquesta és la sala principal on hi ha els pous d’extracció, protegits amb les baranes de ferro forjat. També hi ha exposades algunes de les primeres bombes elèctriques, de quan es va substituir les calderes de vapor per fer funcionar les bombes extractores.

Casa Aigües de Montcada

 

Aquí a sobre veiem l’immensa maquinària que serveix per bombar l’aigua. Aquestes bombes, estaven alimentades per un sistema de vapor, que estava funcionant ininterrompudament.

 

Les condicions de treball dels fogoners, assistits moltes vegades per nens, fent feines tan dures com moure les grans quantitats de carbó necessàries per alimentar la maquinària eren realment terribles.

Amb una època més recent es van substituir les màquines de vapor, per bombes elèctriques i va funcionar fins a 1987.
Malauradament amb el tancament, les instal·lacions van quedar abandonades i el vandalisme i va fer força mal.
Afortunadament l’ajuntament de Montcada i Reixac, el va incloure com a patrimoni i l’està restaurant.
Ara es pot visitar i gaudir d’aquest patrimoni industrial.

 


 
 

Comparteix

març 25, 2020

Etiquetes: ,