Jardins Marti Codolar

Finca Mari Codolar

JARDINS MARTI CODOLAR

La casa té l’origen en una masia del segle XVII anomenada Can Gausachs.

El 1722 van vendre casa i terres als monjos del monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron i van convertir-la en la Granja de Sant Jeroni. Quan els monjos van comprar una altra casa, en terrenys on avui hi ha l’Hospital de la Vall d’Hebron, van anomenar-la la Granja Nova, mentre que l’altra va passar a ser la Granja Vella.

El 1798 van vendre la Granja Vella a la família Milà de la Roca, de Barcelona, que van transformar l’antiga casa rural en una casa neoclàssica senyorial als inicis del XIX.

 

Jardins Mari Codolar

Jardins Mari Codolar

 

L’any 1828 va ser propietat d’Isidre Inglada i Marquès, que portà la finca a la seva esplendor i la transformà en un lloc aristocràtic.

L’any 1852 en va ser l’hereu Joaquim Martí i Codolar, que va construir-hi els jardins i la gran bassa quadrada.

L’any 1865 mor Martí i la seva dona i fill Lluís Martí-Codolar construeixen pavellons i jardins i creen el primer zoo de Barcelona, que l’any 1892 compra l’ajuntament, amb el que s’inicia el zoo barceloní.

Jardins Mari Codolar

Jardins Mari Codolar

Foren visitants d’aquesta finca el rei Ferran VII i el rei Alfons XIII, encara infant. El 1886 es va produir la coneguda visita de Joan Bosco a la Granja Vella i Lluís Martí-Codolar hi va fer bona amistat.

L’any 1936 la finca fou ocupada per milicians i després per la Generalitat. L’amistat i la relació amb els salesians de Sarrià van fer que el 1946 els Martí-Codolar cedissin l’antiga Granja Vella a la congregació dels salesians, que hi van entrar el 1949 i van inaugurar el seminari,construint edificis annexos.

Font d’origen Viquipedia

 


Comparteix

febrer 6, 2018

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.