Hostalric i el seu castell

Hostalric

 

La vila d’Hostalric és un indret amb una llaga història. Hi ha constància d’un primer assentament Iber, pel seu terme hi passava un dels ramals de la Via Augusta i posteriorment el camí ral entre Barcelona i França. Ha estat un indret sempre cobejat per estar situat al pas natural que uneix les terres de l’Empordà i per extensió el pas cap a França, amb les comarques de Barcelona i el pas cap al Sud de la península.

 

Hostalric

Torre dels frares

La vila és situada dalt d’un turo que la protegeix per un costat per un penya-segat natural i per l’altre per les defenses del castell que en temps passats protegien la vila.

Hostalric

Hostalric

 

Hostalric

Portal de Barcelona

Va ser la capital administrativa del Vescomtat de Cabrera, una de les cases feudals catalanes més importats amb possessions a la comarca de la Selva, al Maresme, al Vallès oriental, al Cabreres i Osona.

La residència feudal la tenien al castell de Montsoriu i Blanes era la seva base comercial més important

Escut d'armes de la família Cabrera

Escut d’armes de la família Cabrera

Hostalric

Hostalric

La vila encara conserva alguns trams de la muralla, amb algunes torres i la fortalesa actual és de l’època de Felip V, qui va transformar l’antic castell medieval amb una fortalesa moderna adaptada a les noves tècniques militars condicionades per l’aparició de l’artilleria, que fa que les antigues muralles ja no serveixen i s’hagin de modificar.

 

Hostalric

Entrada al recinte intern

Les muralles perden alçada, guanyant amb amplada, apareixen els baluards que són plataformes per instal·lar-hi l’artilleria i es reforcen les dependències per protegir-se dels bombardejos sobretot dels morters que disparen per sobre les muralles i poden destruir les instal·lacions internes.

 

Hostalric

Muralles i baluard

Es crea un sistema de fortificació amb diferents línies de defensa que permeten als defensors una possible retirada cap a l’interior però deixant al descobert als possibles atacants.

De això bé aquella expressió de” deixar-te a l’estacada”.

Era una de les primeres línies de defensa però molt exposada si les coses es complicaven.

 

Hostalric

Túnel protegit  als bombardejos

La fortalesa tingué un paper destacat a les guerres de successió i a la guerra de l’independència quan les tropes franceses van cremar el poble i la guarnició aguanta un setge de quatre mesos, fins que sense subministraments es veuen obligats a abandonar el castell.

 

Hostalric

Sala noble del castell

 

Comparteix

setembre 25, 2018

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.