Georeferenciació de fotografies

Que és la georeferenciació?

 

La paraula georeferenciació descriu la possibilitat de situar un objecte a un indret.

Aplicat a la fotografia ens permet col·locar la fotografia al lloc que es va fer, dintre d’un mapa i així veure-la amb el seu context, afegint valor a la informació que la mateixa imatge ens aporta.

Les imatges digitals, vistes a un ordinador, tauleta o mòbil no son mes que un conjunt d’informació binaria que el reproductor interpreta i ens mostra com una imatge (la fotografia).

 

Pro darrere hi tenim molta més informació que la imatge no ensenya.
Si mirem les propietats del fitxer, veurem que ens explica amb quina màquina es va fer, amb quin sistema de compressió, els valors de velocitat i diafragma, la data i hora, etc.

 
Només cal veure la imatge al navegador i polsar el botó dret del ratolí i s’obrirà el quadre de propietats de la imatge.
L’informació de geolocalització la trobarem dintre de les característiques.
 

Per obtenir aquesta informació cal que un GPS incorpori la posició al fitxer EXIF de la fotografia.

 Perquè georeferenciar una fotografia?

Per usos no professionals, podem pensar que complicar-se la vida, per incorporar aquesta informació és superficial i no ens aporta gran cosa.
Permeteu que us digui que si bé és cert que és una informació complementaria i que l’important és la imatge, com es diu la informació és poder i disposar d’aquest paràmetre ens obrirà noves possibilitats de com relacionar-nos amb les nostres fotografies.

 
Aquí podem veure alguns exemples:
 
Imatge a Google Eart
Fotos fetes a un recorregut

Tant si volem penjar fotografies a les xarxes socials, com si volem veure on exactament em fet aquella imatge un cop arribem a casa i mirem les fotos a l’ordinador, georeferenciar ens aportarà millores que podem aprofitar.
Un dels problemes més comuns amb les fotografies actualment, és que en fem moltes, moltíssimes, i s’acumulen al nostre disc dur, i no sempre ben endreçades.
Passat un temps volem tornar a veure aquella foto concreta o reunir les fotos d’un indret que hi hem anat diverses vegades, però que ara estan disperses per l’ordinador.
Si les fotos estan georeferenciades això es pot simplificar molt.

 

Programes com Adobe Lighroom, Adobe elements i altres permeten classificar i agrupar les fotografies per les seves dates de localització i ajudar-nos a gestionar el nostre fitxer de fotos.

 
 
 
 
 
 

Com incorporar les dates de GPS a les vostres fotografies?

Telèfon mòbil

Si feu servir un telèfon smartphone com a càmera ho teniu molt fàcil.
Només cal activar el GPS del telèfon i a propietats de la càmera permetre incorporar les dates del GPS. És el cas mes senzill.
Les vostres fotos ja tindran incorporades les coordenades GPS, comproveu el fitxer EXIF.

Càmeres fotogràfiques

Actualment el mercat ofereix càmeres que incorporen GPS, si aquest és el vostre cas, només cal assegurar-se d’activar aquesta funció.
El més habitual és que la vostra càmera encara no disposi d’aquesta funció.
Si és així, necessitarem alguna ajuda externa.
La primera acció és assegurar-se que la data i hora, així com el fus horari de la vostra càmera (això sí que la tenen totes) estigui perfectament sincronitzat.

 
 

Eines necessàries

 
GPS
És l’eina que es facilitarà la informació de la nostra posició.
El fitxer track que genera a mesura que ens desplacem grava la informació de dia, hora, alçada, direcció, posició, longitud i latitud que necessitarem per incorporar a les fotografies.
El fitxer cal que estigui amb format GPX
No és intenció d’aquest article, parlar de les múltiples funcions del GPS, que són molt més que situar-nos una fotografia. És un tipus d’aparell que cal valorar si el necessitem per la nostra activitat.
 
Ara parlarem d’altres alternatives
 
 PROGRAMA GEO SETTER
 
 

Un dels programes més complets per georeferenciar imatges.
Combina el fitxer trak del GPS, amb cartografia de tot el món, i incorpora a la nostra fotografia no només les coordenades de posició, sinó el país, la província, la ciutat i el barri on s’ha fet la foto.
Imagineu la comoditat si heu estat de vacances per un país que coneixeu poc. El programa, ús dirà exactament com es diu aquell poblet que no recordeu.

 És un programa gratuït i totalment configurable al vostre gust.
En espanyol.  GEO SETTER
 
 
 
 
PROGRAMA ADOBE LIGTHROOM
 

Lightroom incorpora des de la versió 4.0 la funció Mapes, que també fa aquesta funció, pro a mi sincerament no m’agrada massa. És menys precís que Geo Setter. És un gran programa per editar i classificar fotos, però amb la georeferenciació és francament millorable.
No per això no deixa de ser una opció si el tenim instal·lat.

 
Lightroom és un programa de la família d’Adobe Photoshop i és un potent editor fotogràfic que recomano ferventment per editar i arxivar fotografies. Per georeferenciar necessita millorar.
 
Pagina oficial : Adobe Lightroom
 
 

APLICACIÓ PER MOBIL FET TRACK

 

Aquesta aplicació similar a Google maps, ens permet gravar un track (recorregut) a mesura que ens desplacem. Fa servir el Gps del telèfon i podeu descarregar el fitxer generat per combinar-lo amb el programa Geo Settet o amb Adobe Lightroom.
Cal tenir present el possible consum addicional de bateria del mòbil

 
 
Podeu descarregar-lo a Google Play : Feet Track
 
 

APLICACIÓ PER MÒBIL WIKILOC

Wikiloc és una de les més populars aplicacions per senderisme. Permet descarregar rutes fetes per altres usuaris i gravar les nostres. És aquesta característica la que podem aprofitar per obtenir el fitxer track, necessari per creuar-lo amb les nostres fotografies.

Podeu descarregar-lo a Google Play : Wikiloc
 
 
 

Les dates generades pel fitxer del GPS, incorporen la data i l’hora exactes. No hi ha rellotge més exacte que un gps.
Per això és tan important sincronitzar l’hora amb la vostra càmera.

Els programes de georeferenciació comparen l’hora que va ser feta la fotografia, amb l’hora i posició del fitxer generat pel GPS.

A tal hora, minut i segon tant la càmera com el GPS, estaven a tal lloc.
 
Tota la resta és informàtica.
Un consell final, si incorporeu les dates a les vostres fotografies, el millor és que ho feu abans d’editar les fotos amb qualsevol editor. Si no en incorporar-les a posterioritat podrien alterar les correccions fetes a la fotografia.

Comparteix

Febrer 7, 2018

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *