Festa dels Miquelets a Olesa de Montserrat

 

La Festa dels Miquelets

és una festa de recreació històrica on escenifica amb rigor els diferents fets ocorreguts a la vila d’Olesa de Montserrat en el transcurs de la Guerra de Successió (1705-1714).

El nom mateix de esdeveniment vol recordar el punt d’encontre que fou al llarg del conflicte la vila d’Olesa de Montserrat, primerament per l’exèrcit aliat i posteriorment per l’exèrcit català, com a lloc estratègic amb castell i hospital, prop l’aquarterament borbònic de Martorell, el camí ral d’Esparreguera i a mig camí de Manresa a Barcelona i d’Igualada a Terrassa.

Tenint ben presents els fets històrics ocorreguts i amb assessorament dels principals experts en la matèria, La Festa dels Miquelets esdevé una finestra oberta a la vida quotidiana dels sovintejats allotjaments de l´exèrcit aliat dins de la vila d’Olesa amb la recreació de dos campaments militars i es ret honors als soldats que hi deixaren la vida.


D’altra banda La Festa dels Miquelets també recull el testimoniatge a la vila d’Olesa de la Guerra a Ultrança amb la commemoració i recreació del Consell de Guerra presidit per Dom Antoni Desvalls i de Vergós, Marquès del Poal, celebrat a la sala gran del castell d’Olesa de Montserrat el 20 i 21 d’agost de 1714. En aquest consell hi van fer presència les darreres esperances per salvar Barcelona del setge. El fracàs de l’objectiu marcat desencadenà en la tràgica jornada de l’11 de setembre.

La Festa dels Miquelets, defugint de tòpics i folklorismes, s’arrela a l’estudi científic per esdevenir un monument efímer a la memòria històrica en un acte festiu i reivindicatiu que eixampla els coneixements dels més grans i que perviu en la retina dels menuts.

L’any 2014 La Festa dels Miquelets d’Olesa de Montserrat va ser declarada festa oficial de l’associació de recreació històrica Mique­lets de Catalunya, entitat degana de la recreació del segle XVIII a Catalunya. L’any 2015, va ser proclamada Festa d’Interès Local.

Per a més informació:
www.festadelsmiquelets.cat

 

Comparteix

febrer 8, 2018

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.