Camí de Núria

 

El camí de Núria va ser durant segles l’únic accés possible per accedir a la vall amagada que hi ha entremig de les muntanyes més altes d’aquesta part del Pirineu.

Diu la llegenda que el primer habitant de Núria va ser Sant Gil, un eremita que per allà l’any 700 hi va viure durant quatre anys.
La invasió musulmana el va obligar a fugir, abandonant les seves pertinences entre les quals hi destaquen l’olla, amb la que cuinava el menjar pels pastors que pujaven amb els seus remats a la vall, la campana que feia servir per avisar-los de l’hora de l’àpat i la creu, símbol de el seu estatus religiós.

Sant Gil va tallar una imatge de la Verge que també va amagar a la vall quan fa fugir.

 

Estació  de Queralbs

Vall de Núria

La llegenda explica que un peregrí procedent de Dalmàcia l’any 1072 va arribar a la vall, per inspiració Divina, per buscar les relíquies de Sant Gil.
Després de construir una capella, cap a l’any 1079 va trobar l’olla, la campana, la creu i la imatge i les va traslladar a la capella.

A poc a poc es va desenvolupar un important culte a la Verge de Núria, i l’any 1087, les pastures de la vall de Núria foren cedides per Guillem de Cerdanya al Monestir de Santa Maria de Ripoll.

És te constància que l’any 1162 existia un alberg que feia les funcions de refugi i hospital pels pastors de la vall. També s’hi fa una capella dedicada a santa Maria.

 

 

La imatge de la Verge actual, no és la primitiva de Sant Gil, sinó una talla policromada del segle XII o XIII.

Un fort terratrèmol l’any 1428 va arrasar la capella i l’alberg, que foren reconstruïts i ampliats en diverses reformes entre l’any 1449 i el 1728.

L’any 1911 s’inaugura el temple actual i poc després s’afegeix l’hotel.

L’any 1928 comencen les obres del cremallera de Ribes de Fresser a Núria, que queda inaugurat el 22 de març de 1931.

L’any 1931 una comissió de parlamentaris catalans, és reuní a Núria, concretament a l’habitació 202 de l’hotel, per redactar el primer Estatut d’autonomia de Catalunya, l’anomenat Estatut de Núria, que fou aprovat el 9 de setembre de 1932.

Els últims anys la vall de Núria ha estat remodelada, amb edificis nous i la conversió amb una estació de muntanya.

Pujar a Núria sigui pel camí o bé amb el cremallera és tota una experiència, els seus paisatges espectaculars i la sensació d’arribar a un indret especial la fan altament recomanable.

La combinació de pujar a peu i baixar amb el cremallera o viceversa, permeten fer una sortida molt completa. La remodelació fa pocs anys del recorregut del carrilet, per evitar problemes amb les congestes de neu a l’hivern, a fet que també el camí a peu hagi recuperat parts de l’antic traçat. Destaquem les espectaculars vistes a les Gorgues de Núria, El barranc de Fontalba o el pont del cremat.

 

Gorgues de Nùria


Torrent de Fontalba


Pont del cremat


Gorgues de Carança

 

 

NÚRIA HISTÒRIQUES

 

Comparteix

maig 27, 2019

Etiquetes: , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.